Waar vind je de kern van de organisatie?

By | Geen categorie | No Comments

In zijn column ‘Zoek de kern van je bedrijf’ voor het Belgische ‘Trends’, gaat Marc Buelens in op de identiteit van organisaties. De auteur is partner-hoogleraar management aan de Vlerick Business School in Gent en identificeert drie ‘gezichten’ waarmee organisaties hun identiteit tonen. Organisaties – zo stelt hij – kennen formele systemen (zichtbare structuren), informele systemen (relaties tussen mensen) en, een ‘façade’ (een succesverhaal) waarachter de organisatie zich kan verstoppen en waarbij alles perfect lijkt.

Read More

Het grote probleem van de strategie

By | Geen categorie | No Comments

Iedere zichzelf respecterende onderneming heeft er een. En, besteedt er op regelmatige basis aandacht aan. Sommigen doen dat jaarlijks of per kwartaal, anderen doen het maandelijks. Hij wordt aangepast, aangescherpt en soms volledig omgegooid. En dat alles met als doel om de organisatie zo goed mogelijk aan te passen op de omgeving. ‘Het adaptieve vermogen vergroten’, zo noemt Roger Lenssen het in zijn laatste boek ‘Dansen op het ritme van de tijd’. Om dat te kunnen, heb je een strategie nodig.

Read More
3285H

Uit de praktijk gegrepen

By | Geen categorie | No Comments

Toen ik laatst in de trein zat, was ik toevallig toehoorder van een gesprek tussen twee mensen die in de banken naast me zaten. Naarmate het gesprek vorderde bleken ze Yvon en Joahan te heten. Het was duidelijk dat ze collega’s waren en ze spraken over hun werk. Of eigenlijk over hun managers.

Read More

Storytelling USA

By | Geen categorie | No Comments

Ik weet niet wat meer indruk maakte: voor de eerste keer in New York of gedurende een week een op maat gemaakt programma realiseren voor FrieslandCampina Domo in Delhi en Paramus, USA. Feit is dat beide avonturen in elk geval één ding gemeen hadden: ze brachten een grote energie in me naar boven. In Delhi en Paramus, respectievelijk zo’n 250 en 60 kilometer van New York, kwam de methodiek van Art of Story tot leven. Eens te meer besefte ik waar we het voor doen. Ik zag verbinding ontstaan.

Read More

Zien en gezien worden

By | Geen categorie | No Comments

Het is vrijdagochtend 14 maart 5.55u als ik het CitizenM hotel op Schiphol verlaat. Ik heb kort, maar goed geslapen. Het concept van het CitizenM heeft me aangenaam verrast. De snelle check-in en –out via een computerscherm zonder dat het onpersoonlijk aanvoelt, de super efficiënte ‘cellen’, die niet onderdoen voor een volwaardige hotelkamer, de ‘designy’ details en, niet te vergeten, het rake gebruik van teksten.

Read More
85H

De spiegelende werking van de corporate story

By | Geen categorie | No Comments

Een magazine dat uitkomt, een boek dat gepubliceerd wordt, een film die voor het eerst gepresenteerd wordt – het zijn altijd weer spannende momenten. Vanuit onze passie voor het verhaal, leven we ons tijdens de eerste fase van het corporate story-traject (de ontwikkeling van de corporate story) zo goed mogelijk in. We interviewen managers en medewerkers, observeren locaties en bestuderen documentatie om tot de kern van het verhaal door te dringen.

Read More
×