De spiegelende werking van de corporate story

  • 0
  • 22 februari 2014
85H

De spiegelende werking van de corporate story

Een magazine dat uitkomt, een boek dat gepubliceerd wordt, een film die voor het eerst gepresenteerd wordt – het zijn altijd weer spannende momenten. Vanuit onze passie voor het verhaal, leven we ons tijdens de eerste fase van het corporate story-traject (de ontwikkeling van de corporate story) zo goed mogelijk in. We interviewen managers en medewerkers, observeren locaties en bestuderen documentatie om tot de kern van het verhaal door te dringen. We gaan er daarbij vanuit dat het verhaal er al is; het moet alleen naar de oppervlakte gehaald worden. Dat uitgangspunt doet me vaak denken aan de zienswijze van de beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917). Hij geloofde dat de menselijke figuur (het beeld) ‘uit de steen bevrijd moest worden’. Om op dezelfde manier de corporate story uit de organisatie ‘te bevrijden’, zijn vooral inlevingsvermogen, opmerkzaamheid en scherpte in taal nodig. Doel daarbij is een corporate story met een spiegelend karakter. Als het goed is, als het verhaal klopt, dan raakt het verhaal een gevoel van ‘dit zijn wij’.

Afgelopen donderdagochtend, om 8.30 uur in het WestCord Hotel de Veluwe bij Garderen, wachtte ons weer een spannend moment. Dit keer betrof het de presentatie van de film voor FrieslandCampina Cheese, die voor de eerste keer getoond werd aan het Leadership Team van zo’n 80 leidinggevenden. Op basis van de door ons ontwikkelde corporate story, verzorgden we de voice-over tekst van de film. In samenwerking met productiemaatschappij 1Camera werd de film geproduceerd. Na een mooie en verhalende introductie van het management team, was daar dan de film. De reacties waren positief: ‘het gaat echt om de mensen, dat vind ik mooi, dat maakt trots’ en: ‘ik zie er passie in terug, dat is inspirerend’. Het management team haalde opgelucht adem, dit was precies wat ze voor ogen hadden. En ik was blij, het verhaal bleek spiegelend. En dat is dan weer precies wat wij voor ogen hebben. Het corporate story traject bij FrieslandCampina Cheese kon niet beter van start gaan. De eerste fase van het beeldhouwen zat erop.

About Eveline Bruijn

Als bedrijfskundige en cultureel antropologe ben ik altijd op zoek naar manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren door middel van een mensgerichte aanpak. Ik ben gefascineerd door het verhaal achter ieder mens én iedere organisatie. Bovendien heb ik een aangeboren liefde voor taal, die zich – sinds mijn eerste verhaaltjes met vulpen – ontwikkelde tot een professionele passie. Lees meer

×