Het grote probleem van de strategie

  • 0
  • 8 april 2014

Het grote probleem van de strategie

Iedere zichzelf respecterende onderneming heeft er een. En, besteedt er op regelmatige basis aandacht aan. Sommigen doen dat jaarlijks of per kwartaal, anderen doen het maandelijks. Hij wordt aangepast, aangescherpt en soms volledig omgegooid. En dat alles met als doel om de organisatie zo goed mogelijk aan te passen op de omgeving. ‘Het adaptieve vermogen vergroten’, zo noemt Roger Lenssen het in zijn laatste boek ‘Dansen op het ritme van de tijd’. Om dat te kunnen, heb je een strategie nodig.

Het grote probleem van een strategie is niet de ontwikkeling ervan. Die kan uitdagend zijn, natuurlijk, maar met een degelijke analyse en effectief directie-overleg, komt de strategie vroeg of laat op tafel. De vraag is echter: hoe komt hij van de tafel af? Met andere woorden, hoe wek je de strategie tot leven? Dat dat vaak een probleem is, blijkt wel uit de volgende cijfers. Wist je bijvoorbeeld dat 95% van de medewerkers onbekend is met de bedrijfsstrategie of deze niet begrijpt? (1) En dat 40 tot 50% van de strategie-implementatie trajecten mislukken? (2) Geen wonder dat het 90% van alle bedrijven niet lukt om gewenste strategische ambities te realiseren. (3)

De cijfers spreken voor zich. In dit geval. Maar niet in het geval van de strategie. Cijfers spreken niet, want cijfers raken niet. Net zo min als diagrammen, modellen en tabellen dat doen. Ze kunnen nog zo duidelijk zijn, ze spreken niet tot de verbeelding. En hoewel ze het hoofd misschien nog wel bereiken, komen ze nooit in het hart aan. Daar waar passie en trots leven. Daar waar motivatie en betrokkenheid ontstaan.

Om de strategie tot leven te brengen heb je andere zaken nodig: een duidelijk overkoepelend doel, een begrijpelijk en prikkelend verhaal (in de vorm van een film, een evenement, een speech of een magazine) en vooral, de interactie erover. We zijn benieuwd hoe het me de strategie van jouw organisatie staat. Ligt hij op tafel of komt hij ervan af?

(1) Robert S. Kaplan & David P. Norton (2005), The Office of Strategy Management, in: Harvard Business Review. (2) Martin E. Smith (2002), Succes =rates for different tyoes of organizational change, In: Performance Improvement. (3) Chris Zook & James Allen (2001), Profit from the Core: Growth Strategy in an area of Turbulence.

About Eveline Bruijn

Als bedrijfskundige en cultureel antropologe ben ik altijd op zoek naar manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren door middel van een mensgerichte aanpak. Ik ben gefascineerd door het verhaal achter ieder mens én iedere organisatie. Bovendien heb ik een aangeboren liefde voor taal, die zich – sinds mijn eerste verhaaltjes met vulpen – ontwikkelde tot een professionele passie. Lees meer

×